Evolutiivisen kielentutkimuksen apulaisprofessori (tenure track)

Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa on haettavana evolutiivisen kielentutkimuksen tenure track -apulaisprofessorin tehtävä. Apulaisprofessori vahvistaa Turun yliopiston ihmisen monimuotoisuuden monitieteistä tutkimusta, opetusta ja yhteiskunnallista vuorovaikutusta Suomen Akatemian rahoittaman Profi7-ohjelman Human Diversity -tutkimuskonsortion tieteenaloilla. Konsortion keskeiset kysymykset ovat, miten ihmisten historialliset ja nykyiset kontaktit sekä kommunikaatioverkostot ovat tuottaneet ihmisen nykyisen sekä menneen monimuotoisuuden ja millaiseksi se muodostuu tulevaisuudessa. Katso lisää: Turun yliopisto rekrytoi monitieteiseen Human Diversity -tutkimuskokonaisuuteen | Turun yliopisto (utu.fi)

Työsuhde alkaa sopimuksen mukaan.

Tehtävä sijoittuu humanistisen tiedekunnan kieli- ja käännöstieteiden laitoksen suomen kielen ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen oppiaineeseen.

Tehtävänkuvaus

Apulaisprofessori harjoittaa ja ohjaa tieteellistä tutkimustyötä, antaa siihen perustuvaa opetusta, ohjaa opinnäytteitä ja post doc -tutkijoita. Apulaisprofessori seuraa tieteen kehitystä sekä osallistuu alallaan yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen ja kansainväliseen yhteistyöhön. Hänen odotetaan, muodostavan ja johtavan itsenäistä tutkimusryhmää sekä hankkivan kotimaista ja kansainvälistä tutkimusrahoitusta.

Apulaisprofessori osallistuu Human Diversity -tutkimuskonsortion kautta yleisesti muinaisen, nykyisen ja tulevan ihmisen diversiteetin ja kommunikaation ja kontaktiverkostojen tutkimukseen mahdollistaen avauksia, vertailua ja konsolidointia näiden tieteenalojen välillä. Hän kehittää osana työtään Turun yliopiston digitaalisia aineistoja erityisesti Human Diversity -konsortion edustamilla tutkimusaloilla, kuten evoluutiobiologia, demografia, terveystiede, tautihistoria, kielitiede, ihmisgenetiikka, historiat ja arkeologia. Oman alansa osalta apulaisprofessori on myös vastuussa tästä kehityksestä ja aineistojen poikkitieteellisestä käytöstä.  

Nyt haettavana oleva apulaisprofessori keskittyy evolutiiviseen kielentutkimukseen ja työskentelee saumattomassa yhteistyössä terveyden evoluution ja arkeogenomiikan tutkimusalojen apulaisprofessorien kanssa tutkien erityisesti Suomen ja pohjoisen Euraasian kielellistä monimuotoisuutta. Haettu evolutiivisen kielentutkimuksen asiantuntijuus on ainutlaatuinen suomalaisessa yliopistokentässä. Evolutiivinen kielentutkimus keskittyy siihen, miten kielen sisäiset ja ulkoiset tekijät ovat muokanneet mennyttä ja nykyistä kielten levinneisyyttä ja muotoa. Human Diversity -konsortion painopistealueen mukaisesti tutkimus keskittyy erityisesti ihmisen sosiaalisten ja kommunikaatioverkostojen tuottamaan muutokseen kielissä ja niiden levikissä. Tehtävään valittu osallistuu tutkimuksen lisäksi perus- ja jatkotutkinto-opetukseen ja näiden kehittämiseen.

Aiemmin jätetyt hakemukset otetaan huomioon tehtävää täytettäessä. Hakuaikaa jatketaan 31.5.2024 saakka.

 

Haku alkaa ja päättyy

Etsimämme henkilö

Tehtävään otettavalta edellytetään, että hän täyttää Turun yliopiston johtosäännössä säädetyt kelpoisuusvaatimukset (31 §) ja erityisesti, että hänellä on

  • vahvaa osaamista evolutiivisesta kielentutkimuksesta ja monitieteisistä tutkimusprojekteista historioitsijoiden, arkeologien, maantieteilijöiden ja/tai biologien kanssa
  • vahvoja tutkimusnäyttöjä suomen tai jonkin muun suomalais-ugrilaisen kielen historian alalta yhdistellen suuria aineistoja
  • kokemusta laskennallisesta ja hypoteesilähtöisestä kielentutkimuksesta ja näyttöjä kvantitatiivisten aineistojen tuottamisesta
  • kokemusta uravaiheeseen suhteutettuna tutkimusryhmien vetämisestä, tutkimusryhmien välisestä yhteistyöstä sekä tutkimuksen koordinoinnista
  • hyvää englannin kielen taitoa
  • mikäli hakija ei osaa suomea, hänen edellytetään hankkivan riittävän suomen kielen taidon.

Hakijan eduksi katsotaan kokemus tutkimusrahoituksen hankkimisesta, tutkijoiden kouluttamisesta ja johtamisesta sekä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, eduksi katsotaan myös esimieskokemus ja valmius osallistua esimieskoulutukseen.

Tehtävään valitulta odotetaan yhteistyöasennetta sekä vastuunottoa ihmisen diversiteetin monitieteisen tutkimuksen vahvistamisesta Turun yliopistossa.

Tenure track ja akateemiset ansiot

Tehtävä täytetään apulaisprofessorin tasoisena määräaikaisena tehtävänä (assistant professor tai associate professor, tenure track) hakijan aiempien akateemisten näyttöjen (tutkimusansiot, opetusansiot ja akateeminen johtaminen ja yhteiskunnallinen vuorovaikutus) perusteella.

  • Apulaisprofessorin (II vaihe, Associate Professor) tehtävään valittaessa korostuvat kansainväliset tieteelliset näytöt, opetus- ja ohjauskokemus ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Näiden lisäksi arvostamme näyttöjä tutkimusrahoituksen hankkimisesta.
  • Apulaisprofessorin (I vaihe, Assistant Professor) tehtävään haetaan erittäin lahjakkaita ja jo ansioituneita post doc -vaiheen ohittaneita, urapolun alussa olevia, tieteellistä potentiaalia, oma-aloitteisuutta osoittavia ja innovatiivisia tutkijoita ja opettajia.

Tehtävä sijoittuu humanistiseen tiedekuntaan, mutta hakijan akateemiset näytöt arvioidaan edellä kuvatulla tavalla samoin tavoin kuin Human Diversity - tutkimuskokonaisuuteen kuuluvissa muissa apulaisprofessorin tehtävissä.

Lisätietoja urapolusta: Tenure track -järjestelmä Turun yliopistossa

Arvostamme yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta työyhteisössämme. Kannustammekin päteviä hakijoita taustasta riippumatta hakemaan avoimia tehtäviämme.

 

 

Tarjoamme

Tarjoamme sinulle vastuullisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä sekä mahdollisuuden kehittää ammattiosaamistasi monipuolisessa toimintaympäristössä. Teemme yhdessä suunnitelman urapolulla etenemisestä. Saat tueksesi sekä ammattitaitoisen mentorin että monitieteisen työyhteisön. Huolehdimme työhyvinvoinnistasi hyvinvointipalvelujemme avulla ja tarjoamme työterveyspalvelut.

Lue lisää meistä Tervetuloa meille töihin -sivulta, jossa lisää siitä mitä yliopisto tarjoaa työntekijälleen.

Euroopan komissio on myöntänyt Turun yliopistolle oikeuden käyttää erinomaisen työnantajan HR Excellence in Research logoa merkkinä yliopiston sitoutumisesta tutkijoiden aseman ja työolosuhteiden jatkuvaan kehittämiseen Tutkijoiden eurooppalaisen peruskirjan tavoitteiden mukaisesti.

Palkkaus ja koeaika

Tehtävästä maksettava palkka määräytyy yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstön palkkausjärjestelmän mukaisesti. Palkka määräytyy työsopimusta tehtäessä.

Tehtävässä noudatetaan kuuden (6) kuukauden koeaikaa.

Hakuohjeet

Jätäthän hakemuksesi sähköisen rekrytointijärjestelmämme kautta 31.5.2024, klo 16.00 mennessä.

Hakijoiden on liitettävä hakemukseensa

1) ansioluettelo Tutkimuseettisen neuvottelukunnan mallin mukaisesti 

2) julkaisuluettelo Suomen Akatemian mallin mukaisesti

3) Yliopiston ohjeen mukaan laadittu akateeminen portfolio.

4) Luettelo julkaisuista (yhteensä enintään 10 numeroituna), joilla hakija haluaa osoittaa kelpoisuutensa ja ansionsa tehtävään. Yhteisjulkaisujen osalta tulee kuvata, mikä on hakijan osuus julkaisusta.

5) Arvioitavaksi tarkoitetut julkaisut, jotka lähetetään sähköisesti toimitettuina rekrytointijärjestelmän kautta.

6) Kirjallinen selostus (enintään 2 liuskaa) hakijan näkemyksestä tieteenalan tutkimuksen ja opetuksen kehittämiseksi.

Kohtien 1 – 3 ja 6 osalta asiakirjat tulee toimittaa englannin kielellä. Sähköisessä rekrytointijärjestelmässä kuhunkin liitekohtaan voidaan lisätä vain yksi liite. Asiakirjat toimitetaan pdf-muodossa. Julkaisujen osalta tulee ottaa huomioon, että järjestelmä sallii vain pakatun (.zip) muodon. Tämän .zip-tiedoston sisään voi liittää useampia tiedostoja.

Hakijan on ilmoitettava, miten hänet tavoitetaan rekrytointimenettelyn aikana, ja annettava sähköpostiosoite ja osoite, johon kirjalliset ilmoitukset toimitetaan.

Professorin ja tenure track -apulaisprofessorin yleiset kelpoisuusvaatimukset sekä tehtäväntäyttöprosessi

Lisätietoja antaa

Lisätietoja tehtävästä antaa Human Diversity -tutkimuskonsortion johtaja, professori Virpi Lummaa.

Lisätietoja hakuprosessista antaa humanistisen tiedekunnan hallintopäällikkö Mari Husu.

 

Humanistinen tiedekunta

Kieli- ja käännöstieteiden laitos on kansainvälinen kielten tutkimuksen ja opetuksen keskus. Vahvuutemme on opetus- ja tutkimusyhteistyö. Tutkimme muun muassa eri kieliin ja kulttuureihin liittyviä ilmiöitä, kuten monikielisyyttä ja kielikontakteja eri aikoina, vuorovaikutusta ja variaatiota, kielen ja kognition ilmiöitä, käännöksiin ja kirjallisuudentutkimukseen liittyviä kysymyksiä.

Humanistinen tiedekunta kehittää ympäröivää yhteiskuntaa kouluttamalla laaja-alaisesti suuntautuneita, avarakatseisia ja kriittisiä asiantuntijoita sekä Suomen että kansainvälisen yhteisön tarpeisiin. Tehtävämme on toimia sivistyksen ylläpitäjänä ja puolestapuhujana. Tiedekunta toimii kahdella paikkakunnalla, Turussa ja Porissa.

Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä. Tarjoamme mielenkiintoisia urapolkuja, kannustamme jatkuvaan oppimiseen ja panostamme yhteisömme hyvinvointiin. Tule meille tekemään työtä, jolla on merkitystä muuttuvassa maailmassa!

Tutustu avoimiin tehtäviimme

HR Excellence in Research Logo

Puhelin: 0407696563
Sähköposti: mari.husu@utu.fi
Sijainti: Arcanuminkuja 1
Logo

Evolutiivisen kielentutkimuksen apulaisprofessori (tenure track)

Oletko varma, että haluat peruuttaa tämän hakemuksen?

Muutoksia tallennetaan
Muutoksia tallennetaan
Tallennettu!