Forskningskommunikatör

Donnerska institutet för religionshistorisk och kulturhistorisk forskning (DI) är ett privat forskningsinstitut anknutet till Stiftelsen för Åbo Akademi. DI grundades år 1959 för att främja religionshistorisk och kulturhistorisk forskning. Institutets område definieras idag som religionsforskning i bred bemärkelse, vilket omfattar religionsvetenskap, men även delar av teologin och kulturvetenskaperna där frågor om religion aktualiseras. Institutets arbetsspråk är svenska.

DI:s verksamhet omfattar två huvudområden: forskning och biblioteksverksamhet. Återkommande verksamhetsformer är symposier och rundabordskonferenser, publikationer, utdelande av forskarstipendier och pris samt upprätthållande av nordiska och internationella nätverk på institutets forskningsområden. DI:s forskningsbibliotek är det största på sitt område i Norden och är öppet för allmänheten. Samlingen är en del av Åbo Akademis biblioteksdatabas.  Institutet arbetar aktivt med att främja öppen vetenskap inom alla sina verksamhetsformer. DI är beläget i Åbo, på Åbo Akademis campusområde.

Donnerska institutet söker nu en forskningskommunikatör för anställning från 1 september 2025 eller enligt överenskommelse. Befattningen är placerad vid institutet i Åbo och arbetsgivare är Stiftelsen för Åbo Akademi.

 

Befattningsbeskrivning

Forskningsinformatörens arbetsuppgifter består huvudsakligen av att:

  • ansvara för och utveckla institutets kommunikation via olika kanaler
  • ansvara för accession av böcker, tidskrifter och digitala resurser till biblioteket och bära ansvar för bibliotekets utveckling
  • delta i det övriga biblioteksarbetet som utförs vid institutet
  • bidra till och utveckla institutets arbete kring öppen vetenskap
  • bidra till arbetet med institutets digitala publikationer
  • delta i planering och genomförande av institutets evenemang och i internationella samarbeten
  • delta i den forskning som utförs vid institutet och bedriva egen forskning (upp till 30% av arbetstiden)
  • övriga uppgifter enligt överenskommelse med forskningschefen

 

Behörighetsvillkor och bedömning

Av forskningskommunikatören krävs, enligt styrelsens beslut, doktorsexamen i ett för institutet relevant ämnesområde och dokumenterad erfarenhet av vetenskapskommunikation. Informationsvetenskapliga studier, utbildning inom forskningsinformation och arbetserfarenhet från biblioteksområdet räknas som meriter. Sökande som saknar informationsvetenskapliga studier förutsätts genomföra studier som ger bibliotekariebehörighet ifall man väljs till befattningen.

Av forskningskommunikatören krävs utmärkta kunskaper i svenska. Utmärkta kunskaper i engelska och en god förmåga att kommunicera på finska förutsätts.

Donnerska institutets styrelse fattar beslut om valet av forskningskommunikatör. Vid bedömningen och jämförelsen av sökande till befattningen beaktas följande kriterier:

  • Vetenskaplig kompetens, vilket innefattar forskarmeriter som avlagda lärdomsprov, vetenskaplig verksamhet och publikationer inom institutets område.
  • Erfarenhet av vetenskapskommunikation och erfarenhet av arbete vid vetenskapliga bibliotek samt förtrogenhet med öppen vetenskap, popularisering av vetenskap och förmåga att arbeta långsiktigt med det vetenskapliga informations- och kommunikationslandskapets utmaningar och förändringar.
  • Interaktiv förmåga, speciellt god samarbetsförmåga och förmåga att via olika kanaler kommunicera med samarbetsparter och intressenter inom den akademiska världen och i samhället i stort.

Anställning görs efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential i relation till den sökandes förutsättningar att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.

 

Lön och villkor

Stiftelsen för Åbo Akademi tillämpar individuell lönesättning beroende på sökandes meriter och arbetserfarenhet. Sökande ombeds uppge sina löneanspråk i ansökan.

Veckoarbetstiden är 36 h 15 min. Stiftelsen för Åbo Akademi tillämpar flexibel arbetstid. Vid nyanställning tillämpas prövotid.

 

Ansökan

Ansökan lämnas in senast den 31 januari 2025, kl. 16.00 finsk tid.

Till den fritt formulerade ansökan fogas följande bilagor:

  • CV och publikationsförteckning enligt TENKs modell
  • Intyg över för uppgiften lämpliga examina och yrkeserfarenhet

Systemet tillåter endast att tre dokument laddas upp (max 10 MB). Lämna därför in CV och publikationsförteckning som ett dokument och sammanför alla intyg i ett dokument.   

De sökande som bedöms som starkast utgående från ansökningarna kallas till intervju i Åbo (alternativt virtuellt om omständigheterna inte tillåter resande).

 

Information

Närmare information om befattningen ges av Donnerska institutets forskningschef Sofia Sjö, sofia.sjo@abo.fi.

Information om Donnerska institutet: https://www.donnerinstitute.fi

Information om Stiftelsen för Åbo Akademi: https://stiftelsenabo.fi

Lämna in din information mellan och

Donnerska institutet

Donnerska institutet för religionshistorisk och kulturhistorisk forskning (DI) är ett privat forskningsinstitut anknutet till Stiftelsen för Åbo Akademi. DI grundades år 1959 för att främja religionshistorisk och kulturhistorisk forskning. Institutets område definieras idag som religionsforskning i bred bemärkelse, vilket omfattar religionsvetenskap, men även delar av teologin och kulturvetenskaperna i den mån de innefattar institutets verksamhetsfält. 

DI:s verksamhet omfattar två huvudområden: forskning och biblioteksverksamhet. Återkommande verksamhetsformer är symposier och rundabordskonferenser, publikationer, utdelande av forskarstipendier och pris samt upprätthållande av nordiska och internationella nätverk på institutets forskningsområden. Institutet är beläget i Åbo, på Åbo Akademis campusområde. Institutet har i nuläget fyra anställda. 

Plats: Biskopsgatan 13, Åbo
Logo

Forskningskommunikatör

Är du säker att du vill återkalla den här ansökan?

Ändringarna sparas
Ändringarna sparas
Sparad!