Väitöskirjatutkija ”Yhteyden rytmi” –tutkimukseen
Haemme Jyväskylän yliopiston Psykologian laitokselle VÄITÖSKIRJATUTKIJAA neljän vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen 1.9.2025-30.8.2029.
Tutkimuksesta
Ihmissuhteet ovat elintärkeitä hyvinvoinnille, ja kehollinen synkronia – kun ihmisten reaktiot mukautuvat toisiinsa – tukee yhteenkuuluvuutta. Väitöskirjatutkija palkataan uuteen Suomen Akatemian rahoittamaan ”Yhteyden rytmi – yksilölliset piirteet, ihmissuhde ja tilanne muovaamassa ihmisten välistä synkroniaa” -tutkimukseen (The Rhythm of Connection: Individual Traits, Relationship, and Situation Shaping Interpersonal Synchrony; IRSync), jota johtaa Akatemiatutkija Anu Tourunen. Tutkimuksessa selvitetään, miten vuorovaikutuksessa olevien ihmisten kehot synkronoituvat autonomisen hermoston reaktioissa (ihon sähkönjohtavuus ja sykemuuttujat), kehon liikkeissä ja kasvonilmeissä, sekä miten yksilölliset piirteet, ihmissuhteen laatu ja tilannetekijät vaikuttavat synkroniaan. Tutkimuksen keskusteluparit koostuvat aikuisista, jotka edustavat kuutta erilaista ihmissuhdetyyppiä: parisuhteessa olevat, ystävät, sisarukset, vanhempi ja aikuinen lapsi, työtoverit sekä toisilleen entuudestaan tuntemattomat henkilöt.
Etsimämme henkilö
Väitöskirjatutkija tekee ensisijaisesti psykologian alaan kuuluvaa väitöskirjatutkimusta tutkimuksessa kerättävästä aineistosta. Väitöskirjatutkijalla on merkittävä rooli aineiston keräämisessä, jonka aikana läsnäolo työpaikalla Jyväskylässä on välttämätöntä. Tutkimuksen pilotointi ja aineistonkeruu on suunniteltu alustavasti syksystä 2025 vuoden 2026 loppuun, jatkuen mahdollisesti 2027. Aineistonkeruu tapahtuu Psykologian laitoksen uudessa vuorovaikutuslaboratoriossa.
Väitöskirjatutkija työskentelee yhdessä tutkimusryhmän kanssa, johon kuuluu tutkimuksen johtaja, tutkijatohtori sekä tutkimuksen kotimaiset ja kansainväliset yhteistyökumppanit. Väitöskirjatutkijan tehtävät painottuvat väitöskirjaan tähtäävään tutkimukseen ja jatkokoulutukseen, ja hänelle voidaan osoittaa vähäisessä määrin myös laitoksen opetustehtäviä ja muita alaan liittyviä tehtäviä. Tehtävässä edellytetään hyvää englannin kielen suullista sekä kirjallista taitoa jatko-opinto-oikeudelle asetettujen vaatimusten mukaisesti, sekä hyvää suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa aineistonkeruun onnistumisen vuoksi.
Väitöskirjatutkijalta edellytetään soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa (psykologian tai soveltuvan lähitieteenalan maisterin tutkinto) ja jatkotutkinnon opiskeluoikeutta Jyväskylän yliopistoon. Mikäli tehtävään valitulla hakijalla ei ole ennestään jatko-opinto-oikeutta, sitä haetaan hakuajat huomioiden erillisellä hakemuksella. Tehtävää voivat hakea myös opintojen loppuvaiheessa olevat opiskelijat, joiden maisterin tutkinto on hakuvaiheessa vielä kesken. Maisterin tutkinnon tulee kuitenkin olla valmis työsopimuksen alkaessa.
Hakijalta edellytetään oma-aloitteista työskentelyotetta sekä hyviä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja. Lisäksi tehtävässä tarvitaan organisointikykyä, huolellisuutta ja hyviä tietoteknisiä valmiuksia.
Eduksi katsotaan:
- Kokeellinen ja kvantitatiivinen tutkimusosaaminen, tilastomenetelmien hallinta sekä koodaus- ja tietotekniset taidot (esim. R, Matlab, Mplus)
- Kokemus ihon sähkönjohtavuuden tai sykkeen mittauksista ja analysoinnista
- Kehollisen synkronian tai kasvonilmeiden analysointikokemus
- Aiempi kokemus tutkimustyöstä ja kyky raportoida hyvin tutkimuksesta englanniksi (laadukkaiden tutkimusartikkeleiden kirjoittaminen)
Väitöskirjatutkijan tehtävistä, kelpoisuusvaatimuksista ja kielitaidosta määrätään yliopiston johtosäännössä ja kielitaito-ohjeistuksissa.
Tarjoamme
Tarjoamme mielenkiintoisen työn, mukavan ja kannustavan työyhteisön sekä mahdollisuuden olla mukana tekemässä kansainvälisesti uraauurtavaa tutkimusta. Väitöskirjatutkija pääsee esittelemään tutkimustaan sekä kotimaisissa että ulkomaisissa konferensseissa ja hänellä on mahdollisuus tehdä lyhyitä kansainvälisiä tutkijavierailuita tutkimuksen yhteistyökumppaneiden luo (Kypros, Italia ja Uusi-Seelanti).
Palkkauksessa noudatamme yliopistojen työehtosopimuksen mukaista palkkausjärjestelmää. Aloittavan väitöskirjatutkijan tehtävän vaativuustaso on OV02 (noin 2600 euroa kuukaudessa). Väitöskirjatyön edistyttyä työn ohjaajan kirjallisen arvion perusteella 50 % tasolle, nousee tehtävän vaativuustaso tasolle OV03 ja edistyttyä työn ohjaajan kirjallisen arvion perusteella 75 % tasolle, nousee tehtävän vaativuustaso tasolle OV04. Väitöskirjatyön edistyessä palkkaa tarkistetaan yliopistojen työehtosopimuksen mukaisesti.
Tehtävään ensimmäistä kertaa valittaessa käytetään kuuden kuukauden koeaikaa.
Hakeminen
Sähköiseen hakulomakkeeseen tulee liittää pdf-tiedostoina (jokaisen liitetiedoston nimessä on oltava dokumentin nimi ja hakijan nimi (esim. Hakemuskirje_Mirja_Meikalainen):
- Ansioluettelo (CV), joka laaditaan hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen sekä ottaen huomioon mahdollisuuksien mukaan ansioluettelomalli (ks. TENK:n ohje).
- Vapaamuotoinen hakemuskirje (1-1.5 sivua), jossa kerrot, miksi haet paikkaa ja miksi olisit hyvä väitöskirjatutkija tähän tutkimukseen. Kerro lyhyesti myös tutkimusintresseistäsi sekä mahdollisista julkaisuista tai tieteellisistä esityksistä.
- Tutkintotodistus korkeimmasta suoritetusta tutkinnosta.
Olemme hakijoihin yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse hakuprosessin edetessä. Haastattelut on suunniteltu pidettäviksi viikkojen 32-33 aikana.
Lisätietoja tehtävästä antaa tutkimuksen johtaja Anu Tourunen anu.j.tourunen@jyu.fi
Tarjoamme hyvät työolosuhteet tutkijoille ja noudatamme Tutkijanuran ja -aseman kehittämisen (HRS4R) periaatteita. Human Resources Strategy for Researchers (HRS4R) -työ perustuu Euroopan komission julkaisemaan Tutkijoiden eurooppalaisen peruskirjan arvoihin ja säännöstöön tutkijoiden työhönotosta (englanninkielinen lyhenne Charter & Code).
Jyväskylän yliopisto on sitoutunut tasapuolisuuteen, johdonmukaisuuteen ja läpinäkyvyyteen valintapäätöksissä ja noudattaa vastuullisen tutkijanarvioinnin kansallisia suosituksia. Jyväskylän yliopisto on sitoutunut vastuullisen tutkijanarvioinnin DORA-julistukseen ja noudattamaan CoARA-periaatteita.
Psykologian laitos
Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta on vahvoilta juurilta ponnistava ja rohkeasti kestävää tulevaisuutta rakentava tutkimus- ja koulutusyksikkö. Tiedekunnan missiona on Oppiminen ja hyvinvointi kestävän tulevaisuuden yhteiskunnan rakentajana. Opettajankoulutuksessa sekä psykoterapeuttikoulutuksessa tiedekunta on maan kärkitoimijoita.
Tiedekunnan korkeatasoisen ja kansainvälisesti tunnetun tutkimuksen vahvuuksia ovat oppiminen, opetus ja vuorovaikutus. Tutkimuksen viisi painopistettä ovat: Koulutus, opetus ja interventiot; Oppimisen psykologinen ja neurokognitiivinen perusta; Vuorovaikutteiset ja teknologiset oppimisympäristöt; Lapsuus, perhe, vuorovaikutus ja hyvinvointi sekä Hyvinvointi, oppiminen ja vuorovaikutus työssä. Tiedekunnassa koordinoitavia infrastruktuureja ja verkostoja ovat mm. monitieteinen aivotutkimus (CIBR), ihmistieteiden metodikeskus (IHME), psykoterapian opetus- ja tutkimusklinikka, monitieteinen perhe- ja lapsuustutkimus sekä oppimisen ja opetuksen tutkimus (CLT).
Jyväskylän yliopiston 2600 asiantuntijan ja 14 700 opiskelijan ihmisläheisestä yhteisöstä jokaisen on helppo löytää paikkansa. Tavoitteenamme on hyvinvoiva ja osaava ihminen. Meille on tärkeää, että yhteisömme jäsenet voivat hyvin ja heillä on mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta. Kaunis puistokampuksemme sijaitsee Jyväskylän keskustassa. Yliopisto on Keski-Suomen kolmanneksi suurin työnantaja.
Tietoa hakijalle
Hakulomaketta ei voi tallentaa keskeneräisenä ilman sen lähettämistä rekrytointijärjestelmään. Voit kuitenkin palata muokkaamaan ja täydentämään hakemustasi sen lähettämisen jälkeen hakuajan päättymiseen saakka. Saat linkin hakemuksesi muokkaamista varten sähköpostiisi, kun olet tallentanut hakemuksesi järjestelmään.
Sinulla on 6 tuntia aikaa työhakemuksesi täyttämiseen ennen aikakatkaisua.