1-3 tutkijatohtoria, projektitutkijaa tai tutkimusavustajaa suurten kielimallien kouluttamiseen

Liity Euroopan johtavien asiantuntijoiden joukkoon luomaan seuraavan sukupolven eurooppalaisia generatiivisia tekoälymalleja!

TurkuNLP (https://turkunlp.org) on kansainvälisesti tunnettu monitieteinen tutkimusryhmä, joka on erikoistunut koneoppimiseen perustuvien resurssien, mallien ja työkalujen kehittämiseen luonnollisen kielen käsittelyn (NLP) tehtäviin internet-mittakaavan aineistoja käyttäen. Viime vuosina TurkuNLP on luonut useita avoimesti saatavilla olevia Transformer-pohjaisia kielimalleja, kuten esimerkiksi FinBERT ja FinGPT, Suomen johtavat BERT- ja GPT-3-mallit, ja sen jälkeen myös Poro- ja Viking-mallit. TurkuNLP valittiin myös Euroopan suurimman supertietokoneen LUMI:n pilottikäyttäjäksi ja ryhmällä on pitkät perinteet suurteholaskennan käytössä NLP:ssä.

TurkuNLP etsii 1-3 tutkijatohtoria, projektitutkijaa tai toissijaisesti tutkimusavustajaa tehtäviin, joissa koulutetaan suuria kielimalleja. Työ alkaa niin pian kuin mahdollista yhteisen sopimuksen mukaan. Tehtävät ovat määräaikaisia ja kestoltaan vajaa 3 vuotta päättyen 31.1.2028 tai 28.2.2028 projektista riippuen. Työtä voi tehdä joko koko- tai osa-aikaisesti hakijoiden toiveiden ja mahdollisuuksien mukaan. Tehtävät ovat osa EU:n rahoittamaa High Performance Language Technologies (HPLT) -tutkimushanketta sekä sen jatkohankkeita LLMs4EU (päättymispäivä 28.2.2028) ja OpenEuroLLM (päättymispäivä 31.1.2028). Hankkeissa luodaan uuden sukupolven suuria kielimalleja, jotka kattavat kaikki eurooppalaiset kielet. Näitä malleja hienosäädetään käyttämällä useita teratavuja tekstidataa ja Euroopan suurinta supertietokonetta, LUMI:a.

Lisätietoa osoitteessa https://hplt-project.org/, https://openeurollm.eu/ 

Tehtävänkuvaus

Tehtävä tarjoaa erinomaisen tilaisuuden osallistua suurien kielimallien kehittämiseen tutkimusryhmässä, jolla on alan huippuosaamista, dataa ja laskennallisia resursseja. Hankkeet eroavat muista vastaavista hankkeista siinä, että (1) niillä on käytössään miljoonia GPU-tunteja laskenta-aikaa, (2) niillä on pääsy erittäin suuriin tekstiaineistoihin, mukaan lukien Internet Archive -aineisto, ja (3) ne ovat monikansallisia yhteistyöhankkeita, jossa yhdistyy useiden tutkimusryhmien ja alan yritysten NLP-asiantuntemus. Hankkeet ovat hyvin verkostoituneita ja toimivat säännöllisessä vuorovaikutuksessa alan keskeisten toimijoiden kanssa. Osana hanketta on mahdollista, mutta ei pakollista, suorittaa myös tohtorin tutkinto erillisen sopimuksen mukaan. Jos olet kiinnostunut tästä mahdollisuudesta, mainitse asiasta motivaatiokirjeessäsi.

Tärkeimmät tehtävät ja vastuualueet

Työskentelet osana TurkuNLP:n kielimalli -projektiryhmää. Keskeiset tehtävät liittyvät hyvin suurten monikielisten kielimallien koulutukseen ja arviointiin alusta alkaen. Hankkeessa keskitytään erityisesti mallien kouluttamiseen LUMI-supertietokoneen AMD-arkkitehtuurilla. Tutkijatohtorien odotetaan lisäksi osallistuvan nuorempien tutkijoiden ohjaukseen ja muihin vastaaviin tehtäviin, jotka tyypillisesti liittyvät tohtorintutkinnon suorittaneiden vastuisiin akateemisessa maailmassa.

Haku alkaa ja päättyy

Etsimämme henkilö

Kelpoisuusvaatimukset

Tehtävien kelpoisuusvaatimuksista on säädetty Turun yliopiston johtosäännössä: turun-yliopiston-johtosaanto.pdf 

Tutkijatohtorin tehtävään otettavalta edellytetään tehtävään soveltuvaa tohtorin tutkintoa ja kykyä itsenäiseen tieteelliseen työhön sekä tehtävässä tarvittavaa opetustaitoa.

Projektitutkijan tehtävään otettavalta edellytetään tehtävään soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa. Hakijan ansioita arvioitaessa otetaan erityisesti huomioon tehtäväalueen osaaminen ja käytännöllinen perehtyneisyys tehtäväalaan. Ylemmän korkeakoulututkinnon tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä. 

Poikkeustapauksissa voimme ottaa huomioon myös hakijat, jotka ovat suorittaneet lähes kaikki maisterin tutkintoon vaadittavat opinnot tehtävään soveltuvalta alalta. Tällöin tehtävänimike on työsuhteen alkaessa tutkimusavustaja.

Odotuksemme

Hankkeen teknisen luonteen vuoksi etusijalle asetetaan hakijat, joilla on aiempaa kokemusta hankkeelle keskeisten menetelmien käytöstä, mikä mahdollistaa nopean aloituksen.

Edellytämme hakijoilta hyviä ohjelmointitaitoja, erityisesti Pythonin keskitasoista tai edistynyttä osaamista. Odotamme myös aiempaa kokemusta syväoppimisesta, erityisesti Pytorch:ia käyttäen, sekä jonkin verran bash-skriptien ja komentoriviympäristön tuntemusta.

Lisäksi katsomme huomattavaksi eduksi:

  • Kokemuksen generatiivisten kielimallien, vaikka pientenkin, kouluttamisesta.
  • Kokemuksen laajamittaisesta, hajautetusta syväoppimismallien kouluttamisesta supertietokoneympäristössä.
  • Kokemuksen suurten tekstimuotoisten tietokokonaisuuksien käsittelystä.

Arvostamme yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta työyhteisössämme. Kannustammekin erilaisen taustan omaavia päteviä hakijoita hakemaan avoimia tehtäviämme.

Tarjoamme

Tarjoamme sinulle vastuullisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä sekä mahdollisuuden kehittää ammattiosaamistasi monipuolisessa toimintaympäristössä. Saat tueksi työhösi ammattitaitoisen ja innostavan tiimin. Huolehdimme työhyvinvoinnistasi ja arkesi toimivuudesta mm. joustavien työaikojen sekä hyvinvointipalvelujemme avulla. 

Lue lisää meistä Tervetuloa meille töihin -sivulta, jossa lisää siitä mitä yliopisto tarjoaa työntekijälleen.

Euroopan komissio on myöntänyt Turun yliopistolle oikeuden käyttää erinomaisen työnantajan HR Excellence in Research logoa merkkinä yliopiston sitoutumisesta tutkijoiden aseman ja työolosuhteiden jatkuvaan kehittämiseen Tutkijoiden eurooppalaisen peruskirjan tavoitteiden mukaisesti.

Palkkaus ja koeaika

Palkkaus määräytyy yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstön palkkausjärjestelmän mukaan ja riippuu hakijan tutkinnosta ja pätevyydestä.

Tutkijatohtorin (OV4-OV6) aloituspalkka on arviolta 3500–3800 euroa/kk ja projektitutkijan (OV2-OV4) noin 2440–2600 euroa/kk, riippuen aiemmasta kokemuksesta ja osaamisesta.

Tutkimusavustajan (OV1) aloituspalkka on arviolta 2220–2350 euroa/kk, riippuen aiemmasta kokemuksesta ja osaamisesta.  

Palkka määritellään työsopimusta laadittaessa.

Kaikissa tehtävissä on kuuden (6) kuukauden koeaika.

Hakuohjeet

Jätäthän hakemuksesi sähköisen rekrytointijärjestelmämme kautta torstaihin 24.4.2025, klo 16.00 mennessä.

Hakemukseen tulee liittää:
- ansioluettelo (CV)
- kopiot tutkintotodistuksista englannin- tai suomenkielisinä käännöksinä
- julkaisuluettelo
- opintorekisteriote (tutkimusavustajan tehtävä)
- motivaatiokirje

Lisätietoja antaa

Lisätietoja tieteellisestä hankkeesta antaa yliopistotutkija Sampo Pyysalo (sampo.pyysalo@utu.fi) ja professori Veronika Laippala (veronika.laippala@utu.fi). Hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä henkilöstöasiantuntija Nina Reiniin, (nina.reini@utu.fi).

Tietotekniikan laitos

Tietotekniikan laitos kouluttaa digitaalisen yhteiskunnan rakentajia ja tutkijoita. Tutkimuksen ja opetuksen pääteemoja ovat digitalisaatio, koneoppiminen, autonomiset ja älykkäät järjestelmät, kyberturvallisuus ja terveysteknologia.

Teknillinen tiedekunta on Turun yliopiston uusin tiedekunta, joka aloitti toimintansa 1. tammikuuta 2021. Tiedekunnassamme on kolme laitosta: tietotekniikan laitos, bioteknologian laitos sekä kone- ja materiaalitekniikan laitos. Meillä on yli 2000 perus- ja jatkotutkintoa suorittavaa opiskelijaa ja noin 400 työntekijää, joista 50 on professoreita. Tiedekuntamme on kansainvälinen sekä monikulttuurinen ja moninainen työyhteisö.

Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä. Tarjoamme mielenkiintoisia urapolkuja, kannustamme jatkuvaan oppimiseen ja panostamme yhteisömme hyvinvointiin. Tule meille tekemään työtä, jolla on merkitystä muuttuvassa maailmassa!

Tutustu avoimiin tehtäviimme

HR Excellence in Research Logo

Tietoa hakijalle

Hakulomaketta ei voi tallentaa keskeneräisenä. Voit kuitenkin palata muokkaamaan ja täydentämään hakemustasi sen lähettämisen jälkeen aina hakuajan päättymiseen saakka. Saat linkin hakemuksesi muokkaamista varten sähköpostiisi, kun olet jättänyt hakemuksesi järjestelmään.

Sinulla on 6 tuntia aikaa työhakemuksesi täyttämiseen ennen aikakatkaisua.

Ohjeet työpaikkahakemuksen jättämiseen

Logo

1-3 tutkijatohtoria, projektitutkijaa tai tutkimusavustajaa suurten kielimallien kouluttamiseen

Oletko varma, että haluat peruuttaa tämän hakemuksen?

Muutoksia tallennetaan
Muutoksia tallennetaan
Tallennettu!