Evolutiivisen kielentutkimuksen tutkijatohtori
Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa on haettavana evolutiivisen kielentutkimuksen määräaikaiseen tutkijatohtorin tehtävään Kieli- ja käännöstieteiden laitoksella. Tehtävän aloitusaika on aikaisintaan maaliskuun alussa 2025 tai sopimuksen mukaan, ja jatkuu vuoden 2026 loppuun.
Tehtävä on osa Suomen Akatemian Profi7-ohjelman rahoittamaa Human Diversity - konsortiota (www.humandiversity.fi). Haettavana on kolme tutkijatohtorin tehtävää, joista yksi on haettavissa tämän ilmoituksen kautta.
Konsortion keskeisiin kysymyksiin kuuluu, miten ihmisten kontaktit, historialliset ekologiset ympäristöt ja kommunikaatioverkostot ovat vaikuttaneet materiaaliseen ja immateriaaliseen kultuuriin, kieliin, genomeihin, tautitaakkoihin ja ihmisten evolutiiviseen kelpoisuuteen. Human Diversity yhdistää eri tiedekuntien ihmisen monimuotoisuutta tutkivia tutkimusryhmiä, rakentaa erilaisia digitaalisia aineistoja ja kehittää menetelmiä aineistojen keräämiseen ja analysoimiseen. Tutkimusryhmien yhteistyö ja tietoinfrastruktuuri mahdollistavat kokonaisvaltaisen ymmärryksen siitä, miten menneisyyden ihmisten ja kulttuurien monimuotoisuus on kehittynyt, muuttunut ja luonut nykyisen monimuotoisuuden, sekä siitä, miten jatkuva muuttoliike ja kommunikaatioverkostot vaikuttavat niihin sekä fyysisessä että digitaalisessa maailmassa.
Tehtävänkuvaus
Tutkijatohtorin tehtävä on suunnattu tutkijalle, joka osallistuu Human Diversity konsortion tutkimukseen evolutiivisen kielentutkimuksen tulokulmasta tutkien esimerkiksi kielen vertikaalisen ja horisontaalisen muutoksen yhteispeliä ja niiden vaikutuksia kielelliseen evoluutioon, tai sitä että millaiset tekijät ovat kielidiversiteetin takana tai ajavat kielellisiä/typologisia kontakteja. Tehtävä sijoittuu Kotimaisten kielten ja niiden sukukielten oppiaineeseen, joten alueellisesti tutkimuksen olisi tärkeää käsitellä myös pohjoisen Euraasian kielellistä maisemaa.
Etsimme tutkijaa, joka tutkisi kielen evoluutiota historiallisessa ja laskennallisessa viitekehyksessä. Tehtävä tulee vahvistamaan Human Diversity konsortion laskennallista typologiaa. Me tarjoamme hakijan käyttöön kokeilemamme metodologiset lähestymistavat (jotka pääosin perustuvat populaatiogenetiikan, fylogenetiikan, ekologian ja maantieteen menetelmiin), sekä aikaisemmin keräämämme aineistot, jotka on koottu UraLaari-tutkimusinfrastruktuuriksi (www.bedlan.net).
Apulaisprofessori Outi Vesakoski johtaa BEDLAN-tutkimusohjelmaa, joka on Human Diversity konsortion kielievolutiivista tutkimusta. Tutkijatohtori tulee tekemään yhteistyötä näiden tutkimusohjelmien kanssa. Konsortion kautta tarjolla on myös genomista ja kulttuurista osaamista. Tutkijatohtorin tehtäviin voi kuulua myös opetusta (enintään 5 % työajasta).
Etsimämme henkilö
Tehtävään valittavalta edellytetään tohtorintutkintoa yleisestä kielitieteestä, suomalais-ugrilaisesta kielentutkimuksesta, fennistiikasta tai muulta tutkimuksen kannalta relevantilta kielitieteen alalta, tai hänellä tulee olla laskennallinen tausta, mutta kokemusta kielentutkimuksesta. Tohtorintutkinto tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä. Valittavalta edellytetään lisäksi
- Osaamista kielitypologiasta
- Kokemusta iso(hko)jen aineistojen käsittelystä ja yhdistämisestä
- Osaamista laskennallisesta kielentutkimuksesta (esim. R-, Julia-, SAS ja/tai Python ohjelmien hallinta, baysilaisten ja/tai frekventatiivisten tilastollisen laskennan hallinta)
- Kokemusta artikkelien julkaisemista kansainvälisissä vertaisarvioiduissa julkaisuissa
- Sujuvaa kirjallista ja suullista englannin taitoa
Eduksi katsotaan kokemus kielikontaktitutkimuksesta, areaalilingvistiikasta, uralilaisista kielistä ja/tai pohjoisen Euraasian kielistä, aikaisempi onnistunut monitieteinen työkokemus ja monikirjoittajisten artikkelien kirjoittaminen.
Etsimme innostunutta, motivoitunutta ja ahkeraa hakijaa. Hakijan tulee osoittaa hyviä vuorovaikutustaitoja ja olla valmis tekemään tiivistä yhteistyötä hankkeen vastuullisen tutkijan (PI) ja monitieteisen, kansainvälisen konsortion muiden jäsenten kanssa. Arvostamme myös kykyä itsenäiseen työskentelyyn.
Yliopisto on sitoutunut edistämään yhteisömme yhdenvertaisuutta, tasa-arvoisuutta ja moniarvoisuutta. Kaikkia kiinnostuneita hakijoita taustasta riippumatta kannustetaan hakemaan.
Tarjoamme
Tarjoamme sinulle vastuullisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä sekä mahdollisuuden kehittää ammattiosaamistasi monipuolisessa toimintaympäristössä. Saat tueksi työhösi ammattitaitoisen ja innostavan tiimin. Huolehdimme työhyvinvoinnistasi ja arkesi toimivuudesta mm. joustavien työaikojen sekä hyvinvointipalvelujemme avulla.
Lue lisää meistä Tervetuloa meille töihin -sivulta, jossa lisää siitä mitä yliopisto tarjoaa työntekijälleen.
Euroopan komissio on myöntänyt Turun yliopistolle oikeuden käyttää erinomaisen työnantajan HR Excellence in Research logoa merkkinä yliopiston sitoutumisesta tutkijoiden aseman ja työolosuhteiden jatkuvaan kehittämiseen Tutkijoiden eurooppalaisen peruskirjan tavoitteiden mukaisesti.
Palkkaus ja koeaika
Palkka määräytyy yliopistojen työehtosopimuksen perusteella. Tutkijatohtorin palkka määräytyy tutkimus- ja opetushenkilökunnan vaatimustasoille 5-6, jonka lisäksi arvioidaan hakijan kokemuksesta ja pätevyydestä riippuen henkilökohtaisen suoriutumisen taso välille 6-50 %. Tavallisesti palkka määräytyy välille 3400-4300 €/kk. Yliopiston työntekijöille tarjotaan tavanomaiset eläke-etuudet ja terveyshuolto.
Tehtävässä on kuuden kuukauden koeaika.
Hakuohjeet
Hakemukset tulee jättää yliopiston sähköisellä hakulomakkeella. Linkki järjestelmään on tämän ilmoituksen alussa (”Täytä hakemus”). Hakemuksen viimeinen jättöpäivä on 31.1.2025 kello 16.00. Kirjoita hakemus ja liitteet englanniksi. Hakemukseen tulee liittää sähköisessä hakulomakkeessa liitteiksi
- Motivaatiokirje, jossa kerrot motivaastiosta, vedät yhteen tietellisen työsi ja tutkimuskiinnostuksesi (enintään 2 sivua)
- CV (eli ansioluettelo), jossa kerrot koulutuksestasi, aikaisemmista työpaikoistasi, työkokemuksestasi ja annat nimet ja yhteystiedot kahdelle akateemisella suosittelijalle
- Julkaisuluettelo
- Kopio tutkintotodistuksesta/tutkintotodistuksista
- Muut, mahdollisesti työpaikan saantiin vaikuttavat liitteet (liitä ne portaalissa kohdassa “muut liitteet).
Lisätietoja antaa
Lisätietoja tehtävästä antaa evolutiivisen kielentutkimuksen apulaisprofessori Outi Vesakoski, outi.vesakoski@utu.fi
Lisätietoja hakuprosessista antaa henkilöstöasiantuntija Maija Österlund, maija.osterlund@utu.fi
Kieli- ja käännöstieteiden laitos
Kieli- ja käännöstieteiden laitos on kansainvälinen kielten tutkimuksen ja opetuksen keskus. Vahvuutemme on opetus- ja tutkimusyhteistyö. Tutkimme muun muassa eri kieliin ja kulttuureihin liittyviä ilmiöitä, kuten monikielisyyttä ja kielikontakteja eri aikoina, vuorovaikutusta ja variaatiota, kielen ja kognition ilmiöitä, käännöksiin ja kirjallisuudentutkimukseen liittyviä kysymyksiä.
Humanistinen tiedekunta kehittää ympäröivää yhteiskuntaa kouluttamalla laaja-alaisesti suuntautuneita, avarakatseisia ja kriittisiä asiantuntijoita sekä Suomen että kansainvälisen yhteisön tarpeisiin. Tehtävämme on toimia sivistyksen ylläpitäjänä ja puolestapuhujana. Tiedekunta toimii kahdella paikkakunnalla, Turussa ja Porissa.
Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä. Tarjoamme mielenkiintoisia urapolkuja, kannustamme jatkuvaan oppimiseen ja panostamme yhteisömme hyvinvointiin. Tule meille tekemään työtä, jolla on merkitystä muuttuvassa maailmassa!
Tietoa hakijalle
Hakulomaketta ei voi tallentaa keskeneräisenä. Voit kuitenkin palata muokkaamaan ja täydentämään hakemustasi sen lähettämisen jälkeen aina hakuajan päättymiseen saakka. Saat linkin hakemuksesi muokkaamista varten sähköpostiisi, kun olet jättänyt hakemuksesi järjestelmään.
Sinulla on 6 tuntia aikaa työhakemuksesi täyttämiseen ennen aikakatkaisua.