Tutkijatohtorin / Projektitutkijan määräaikainen tehtävä TurkuNLP-ryhmässä

TurkuNLP on monitieteinen tutkimusryhmä, jossa yhdistyvät digitaalinen kielentutkimus, luonnollisen kielen käsittely (NLP) ja koneoppiminen. Olemme erikoistuneet kehittämään uusimpia NLP-työkaluja suomen ja muiden kielten käyttöön sekä soveltamaan näitä menetelmiä tarkastelemaan esimerkiksi sitä, miten kieltä käytetään laajoissa digitaalisissa kieliaineistoissa. Lisäksi olemme esimerkiksi kehittäneet FinBERT- ja PORO-kielimallit ja miljardeista sanoista koostuvan Finnish Internet Parsebank -aineiston.

TurkuNLP-tutkimusryhmässä on haettavana 1–2 tutkijatohtorin / projektitutkijan määräaikaista tehtävää.

Tehtävät sijoittuvat ajalle 1.12.2024–31.12.2025, ja ne voivat olla joko osa-aikaisia tai täysaikaisia.

Tehtävät sijoittuvat kahteen Suomen Akatemian rahoittamaan hankkeeseen. "Mechanisms of register variation in massively multilingual web-scale corpora” (Mecha) tarkastelee kielenkäyttöä digitaalisessa maailmassa massiivisen monikielisessä mittakaavassa neuroverkkomenetelmiä hyödyntäen. Päätavoitteena on ymmärtää, miten ja miksi rekisterit ja niiden ominaispiirteet vaihtelevat paitsi kielten myös maiden ja kulttuurien välillä. Mitkä mekanismit selittävät tätä vaihtelua? Hankkeen keskiössä ovat viimeisimmät koneoppimismenetelmät ja kielimallit sekä laajat, koneellisesti kootut ja monikieliset web-aineistot. Lopulta tavoitteenamme on, että hankkeessa kehitettyjä menetelmiä ja sen tuottamaa tietoa sovelletaan tuottamaan metadataa laajoihin internet-pohjaisiin kieliaineistoihin parantamaan näiden käytettävyyttä.

”Fin-Clariah” on kansallinen ihmistieteiden tutkimusinfrastruktuurikonsortio, jolla on jäseniä lähes kaikista Suomen yliopistoista. Meidän osuutemme TurkuNLP:ssä kehittää tutkimusinfrastruktuuria hälyisen verkkoaineiston käytettävyyden parantamiseksi. Erityisesti keskitymme laajoista internet-aineistoista eristettyihin sosiaalisen median aineistoihin. Sovelletut aineistot ja menetelmät ovat suurilta osin samankaltaisia kuin Mecha-hankkeessa – tavoitteemme on hyödyntää Mechan ja aikaisempien tutkimushankkeidemme tuloksia paremman tutkimusinfrastruktuurin kehittämiseen ja internet-aineistojen käytettävyyden parantamiseen.

Lisätietoa voi hakea verkkosivuiltamme ja viimeisimmistä julkaisuistamme.

Tehtävänkuvaus

Hakija tulee työskentelemään osana Mecha- ja Fin-Clariah-hankkeita ja TurkuNLP-tutkimusryhmää. Hakijan odotetaan käyttävän hankkeessa kehitettyjä, sekä käsin että automaattisesti annotoituja rekisteriaineistoja ja mahdollisesti kehittävän uusia. Tarkemmat lähestymistavat ja tutkimuskysymykset riippuvat hakijan profiilista ja omista tavoitteista. Esimerkiksi voitaisiin tutkia, miten rekistereiden kielenpiirteet vaihtelevat eri kielissä? Minkätyyppiset piirteet ovat kielikohtaisia, ja mitkä taas universaaleja? Miten rekisterit ja niiden ominaisuudet riippuvat muuttujista kuten kieli, maa tai kulttuuri? Lisäksi hakijan odotetaan osallistuvat nuorempien tutkijoiden ohjaamiseen ja rahoitushakemusten valmisteluun.

Haku alkaa ja päättyy

Etsimämme henkilö

Edellytämme

Hankkeen tavoitteet ovat sekä kielentutkimuksessa että kieliteknologiassa, ja myös palkattavan henkilön tausta voi olla joko kielentutkimuksessa, tietojenkäsittelytieteessä tai muulla soveltuvalla alalla.

Lisäksi toivomme sinulta:

  • Tohtorin- tai maisterintutkintoa
  • Ohjelmointitaitoja (python / R, Unix-komentorivi)
  • Laskennallisten menetelmien hallintaa kieliteknologiassa ja / tai korpuslingvistiikassa
  • Profiilistasi riippuen esimerkiksi rekisterintutkimuksen, korpustutkimuksen ja / tai kieliteknologian ja koneoppimisen hallintaa
  • Sekä kykyä työskennellä itsenäisesti että mahdollisuutta ottaa vastuuta tutkimusryhmän toiminnasta
  • Kokemusta monitieteisestä tutkimuksesta

Arvostamme yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta työyhteisössämme. Kannustammekin päteviä hakijoita taustasta riippumatta hakemaan avoimia tehtäviämme.

Tarjoamme

Tehtävä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden päästä mukaan kehittämään menetelmiä suurten kieliaineistojen louhintaan ja hyödyntämään näitä menetelmiä verkkorekisterien tarkasteluun. Hankkeemme ovat innovatiivisia ja tarjoavat uusia näkökulmia sekä kielentutkimukseen, kieliteknologiaan että muihin ihmistieteisiin.

Mikäli tehtävään valittavalla ei vielä työsuhteen alkaessa ole tohtorintutkintoa, niin tehtävä täytetään nimikkeellä projektitutkija. Turun yliopiston johtosäännön mukaan projektitutkijalta edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa.

Lue lisää meistä Tervetuloa meille töihin -sivulta, jossa lisää siitä mitä yliopisto tarjoaa työntekijälleen.

Euroopan komissio on myöntänyt Turun yliopistolle oikeuden käyttää erinomaisen työnantajan HR Excellence in Research logoa merkkinä yliopiston sitoutumisesta tutkijoiden aseman ja työolosuhteiden jatkuvaan kehittämiseen Tutkijoiden eurooppalaisen peruskirjan tavoitteiden mukaisesti.

Palkkaus ja koeaika

Tehtävän palkkaus määräytyy yliopistojen palkkausjärjestelmän mukaisesti. Tavallisesti projektitutkijan palkka on 2400–2500 euroa kuukaudessa ja tutkijatohtorin 3500–3700 euroa kuukaudessa riippuen kokemuksesta ja pätevyydestä.

Tehtävässä on kuuden (6) kuukauden koeaika.

Hakuohjeet

Hakemukset tulee jättää viimeistään 18. marraskuuta kello 16.00 (Europe/Helsinki) yliopiston sähköisellä hakulomakkeella. Linkki hakemuslomakkeelle on tämän ilmoituksen yläosassa (”Hae tähän työpaikkaan”) ja osoitteessa utu.fi/tyopaikat.

Hakemukseen tulee liittää sähköisessä hakulomakkeessa CV (eli ansioluettelo), motivaatiokirje ja kopiot tutkintotodistuksista.

Lisätietoja antaa

Lisätietoja tehtävästä antaa digitaalisen kielentutkimuksen professori Veronika Laippala, veronika.laippala@utu.fi .

Lisätietoja hakuprosessista antaa henkilöstöasiantuntija Maija Österlund, maija.osterlund@utu.fi.

Kieli- ja käännöstieteiden laitos

Kieli- ja käännöstieteiden laitos on kansainvälinen kielten tutkimuksen ja opetuksen keskus. Vahvuutemme on opetus- ja tutkimusyhteistyö. Tutkimme muun muassa eri kieliin ja kulttuureihin liittyviä ilmiöitä, kuten monikielisyyttä ja kielikontakteja eri aikoina, vuorovaikutusta ja variaatiota, kielen ja kognition ilmiöitä, käännöksiin ja kirjallisuudentutkimukseen liittyviä kysymyksiä.

Humanistinen tiedekunta kehittää ympäröivää yhteiskuntaa kouluttamalla laaja-alaisesti suuntautuneita, avarakatseisia ja kriittisiä asiantuntijoita sekä Suomen että kansainvälisen yhteisön tarpeisiin. Tehtävämme on toimia sivistyksen ylläpitäjänä ja puolestapuhujana. Tiedekunta toimii kahdella paikkakunnalla, Turussa ja Porissa.

Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä. Tarjoamme mielenkiintoisia urapolkuja, kannustamme jatkuvaan oppimiseen ja panostamme yhteisömme hyvinvointiin. Tule meille tekemään työtä, jolla on merkitystä muuttuvassa maailmassa!

Tutustu avoimiin tehtäviimme

HR Excellence in Research Logo

Sijainti: Arcanuminkuja 1

Tietoa hakijalle

Hakulomaketta ei voi tallentaa keskeneräisenä. Voit kuitenkin palata muokkaamaan ja täydentämään hakemustasi sen lähettämisen jälkeen aina hakuajan päättymiseen saakka. Saat linkin hakemuksesi muokkaamista varten sähköpostiisi, kun olet jättänyt hakemuksesi järjestelmään.

Sinulla on 6 tuntia aikaa työhakemuksesi täyttämiseen ennen aikakatkaisua.

Ohjeet työpaikkahakemuksen jättämiseen

Logo

Tutkijatohtorin / Projektitutkijan määräaikainen tehtävä TurkuNLP-ryhmässä

Oletko varma, että haluat peruuttaa tämän hakemuksen?

Muutoksia tallennetaan
Muutoksia tallennetaan
Tallennettu!