Väitöskirjatutkija / projektitutkija Biodiversiteettimuutos

Turun yliopiston Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan Biologian laitoksella on haettavana 3-vuotinen väitöskirjatutkijan tehtävä. Tuemme lisärahoituksen hankkimista neljättä vuotta varten. Työsuhde alkaa aikaisintaan kesäkuussa 2025 ja viimeistään 1. elokuuta 2025.

Etsimme erittäin motivoitunutta väitöskirjatutkijaa tutkimaan perhosten ja yökkösten (Lepidoptera) biologisen monimuotoisuuden muutoksia laajassa mittakaavassa. Tehtävä rahoitetaan Suomen Akatemian "SynthBioChange" -hankkeesta, joka hyödyntää maailmanlaajuisia perhosaineistoja biodiversiteetin muutosten selvittämiseksi. SynthBioChange-hankkeen päätavoitteena on paljastaa biodiversiteetin muutoksia ja niiden mekanismeja eri ekologisilla ja alueellisilla tasoilla. Tämä saavutetaan hyödyntämällä olemassa olevia tietokantoja sekä käyttämällä mallinnusmenetelmiä ja synteesiä muutosten systemaattiseen kvantifiointiin useilla biodiversiteetin ulottuvuuksilla (taksonominen, toiminnallinen ja geneettinen) populaatioiden, lajien ja yhteisöjen tasolla, paikallisesti ja globaalisti. Näiden lähestymistapojen yhdistäminen auttaa selvittämään tämän erittäin monimuotoisen hyönteisryhmän haavoittuvuutta ja resilienssiä globaalimuutoksiin.

Väitöskirjaprojekti edistää tätä yleistä tavoitetta. Valittu hakija hyötyy yhteistyöstä muiden tiimin jäsenten, mukaan lukien postdoc-tutkija, sekä SynthBioChange-yhteistyöverkoston laajemman verkoston kanssa.

Tehtävänkuvaus

BioChange-laboratoriossa tutkimme biodiversiteetin muutoksia yhdistämällä laajamittaisia pitkän aikavälin havaintoja, pyrkien kehittämään ratkaisuja globaalimuutoksen vaikutusten lieventämiseksi ekosysteemeissä ja yhteiskunnissa. Etsimme innokasta väitöskirjatutkijaa, jolla on vahva kiinnostus biologisen monimuotoisuuden muutoksiin ja ekologiseen dynamiikkaan. Ihanteellisella hakijalla on tausta yhteisöekologiassa, makroekologiassa ja/tai globaalimuutoksessa sekä tutkimusprofiili, johon sisältyy ekologisen mallinnuksen taitoja. Väitöskirjatutkijan tehtävänä on analysoida suuria aikasarja-aineistoja käyttäen perhosten ja yökkösten biologisen monimuotoisuuden muutoksia ajassa ja tilassa, keskittyen taksonomiseen ja toiminnalliseen monimuotoisuuteen. Projektin tavoitteena on tutkia tarkemmin, miten ympäristötekijät vaikuttavat näihin muutoksiin. Kokemus lajien ja/tai yhteisöjen vasteiden tutkimisesta esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja maankäytön muutoksiin katsotaan eduksi. Väitöskirjatutkija suunnittelee omat tutkimuskysymyksensä projektin puitteissa oman mielenkiintonsa ja asiantuntemuksensa mukaisesti. Väitöskirjatutkija työskentelee apulaisprofessori Laura Antãon ohjauksessa.

Työskentely väitöskirjatutkijana

Väitöskirjatutkijalta odotetaan:

  1. tutkimusprojektin edistämistä yhteistyössä projektitiimin kanssa;
  2. tohtoriopintojen suorittamista ja itsenäistä tutkimustyötä, joka johtaa väitöskirjaan 4 vuoden kuluessa;
  3. tieteellisten artikkeleiden kirjoittamista kansainvälisiin vertaisarvioituihin julkaisusarjoihin;
  4. opetustehtäviin osallistumista (enintään 5 % työajasta).
Haku alkaa ja päättyy

Etsimämme henkilö

Edellytämme

  • Maisterin tutkintoa ekologiasta tai vastaavalta alalta, kuten yhteisöekologiasta, maisemaekologiasta, luonnonsuojelutieteistä, laskennallisesta ekologiasta tai ympäristötieteistä. Hakijan tulee olla suorittanut maisterintutkinto ennen hakemuksen määräaikaa.
  • Aiempi kokemus datan analysoinnista käyttäen R:ää (tai muuta vastaavaa ohjelmointikieltä).
  • Erinomaista englannin kielen taitoa, sekä suullista että kirjallista.
  • Vahvoja organisatorisia ja ihmissuhdetaitoja, kykyä työskennellä tehokkaasti sekä itsenäisesti että osana tiimiä.

Toivomme sinulta

  • Tausta yhteisöekologiassa, biodiversiteetti mallintamista ja/tai synteesitutkimuksissa katsotaan vahvaksi eduksi.
  • Todistettua kykyä tuottaa vertaisarvioituja julkaisuja
  • Vahvat laskennalliset ja tilastolliset taidot
  • Tietokanta- tai projektinhallintataitoja
  • Tuntemusta perhosista (Lepidoptera)

Valintakriteerit perustuvat pätevimmän ja sopivimman hakijan löytämiseen, korostaen erityisesti hakijan tutkimuspotentiaalia, motivaatiota sekä henkilökohtaista soveltuvuutta tehtävään.

Väitöskirjatutkijan tehtävään otettavalta vaaditaan tohtoritutkinnon opiskeluoikeutta Turun yliopistossa. Mikäli tehtävään valittavalla ei ole tohtorintutkinnon opiskeluoikeutta Turun yliopistossa hakuajan päättymiseen mennessä, tehtävä täytetään aluksi nimikkeellä projektitutkija ja valitun henkilön edellytetään hakevan opiskeluoikeutta seuraavassa mahdollisessa jatko-opintohaussa. Lue lisää Turun yliopiston tohtoriohjelmista ja opiskeluoikeuden hakemisesta: https://www.utu.fi/fi/tutkimus/tutkijakoulu/haku

Tehtävien kelpoisuusvaatimuksista on säädetty Turun yliopiston johtosäännössä.

Arvostamme yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta työyhteisössämme. Kannustammekin erilaisen taustan omaavia päteviä hakijoita hakemaan avoimia tehtäviämme.

Tarjoamme

  • Mahdollisuuden tehdä uutta tutkimusta tärkeistä biodiversiteetin muutoksista liittyvistä kysymyksistä
  • Mahdollisuuden antaa panoksesi projektin tavoitteisiin ja kehittää taitojasi (esim. koodaus, tilastollinen ja spatiaalinen analyysi)
  • Tukevan ja stimuloivan tutkimusympäristön uudessa ryhmässä, jossa työskentelykulttuuri edistää terveellistä työn ja vapaa-ajan tasapainoa sekä tasa-arvoa.
  • Poikkeukselliset mahdollisuudet kansainväliseen yhteistyöhön ja verkostoitumiseen, mukaan lukien yhteistyö Helsingin yliopiston ja Aberdeenin yliopiston (UK) tutkijoiden kanssa sekä mahdollisuuden osallistua kansainvälisiin konferensseihin.
  • Pääsyn huipputason resursseihin ja elinvoimaiseen tieteelliseen yhteisöön, jossa on erinomainen tuki ammatillisen kehityksen edistämiseksi.

Lue lisää meistä Tervetuloa meille töihin -sivulta, jossa lisää siitä mitä yliopisto tarjoaa työntekijälleen.

Euroopan komissio on myöntänyt Turun yliopistolle oikeuden käyttää erinomaisen työnantajan HR Excellence in Research logoa merkkinä yliopiston sitoutumisesta tutkijoiden aseman ja työolosuhteiden jatkuvaan kehittämiseen Tutkijoiden eurooppalaisen peruskirjan tavoitteiden mukaisesti.

Palkkaus ja koeaika

Tehtävästä maksettava palkka määräytyy yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstön palkkausjärjestelmän mukaisesti. Väitöskirjatutkijan (projektitutkijan) palkka määräytyy vaativuustasojen 2-4 mukaisesti (2225,83- 2775,28 €/kk). Lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvaa palkanosaa. Palkkaus aiemmasta kokemuksesta ja osaamisesta riippuen on tehtävän alussa noin 2400-2500 €/kk. Kaikki yliopiston työntekijät saavat tavanomaiset eläke-etuudet ja työterveyshuollon.

Tehtävässä noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa.

Hakuohjeet

Jätäthän hakemuksesi sähköisen rekrytointijärjestelmämme kautta perjantaihin 25.4.2025, klo 16.00 mennessä.

Hakijoiden tulee toimittaa seuraavat asiakirjat englanniksi:

  • Motivaatiokirje (enintään 1 sivu), jossa kuvaat tutkimusintressisi ja taustasi sekä perustelut siitä, miksi olet oikea henkilö tähän tehtävään; sekä sisällytät 1 lyhyen kappaleen, jossa esittelet tutkimuskysymyksen, jota haluaisit tutkia tässä projektissa.
  • Ansioluettelo (CV), joka sisältää koulutuksen, työkokemuksen ja julkaisuluettelon (enintään 2 sivua).
  • Kahden akateemisen suosittelijan nimet ja yhteystiedot.
  • Maisterin tutkintotodistukset.

Muut asiakirjat, jotka osoittavat hakijan ansioita ja soveltuvuutta tehtävään, voidaan liittää "Muut liitteet" -kohtaan.

Lisätietoja antaa

Lisätietoja tehtävästä antaa apulaisprofessori Laura Antão, laura.antao(at)utu.fi

Lisätietoja rekrytointiprosessista antaa henkilöstöasiantuntija Kaisa Ketomäki, kaisa.ketomaki(at)utu.fi

Biologian laitos

Biologian laitoksella tutkitaan elämää ja sen evoluutiota maalla, meressä ja ilmassa. Laboratorio- ja maastotutkimukset tukevat toisiansa, kun haemme vastauksia eliöiden ja ekosysteemien toimintaan. Biologian laitos kuuluu yliopiston tieteellisesti tuottavimpiin laitoksiin ja kouluttaa menestyksellisesti osaajia kandeista tohtoreihin. Lisäksi laitoksella toimii evoluutiobiologian sovelluskeskus, joka tukee tutkimusta ja tarjoaa palveluita sidosryhmille.

Matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa etsimme totuutta ja kehitämme ratkaisuja kestävään tulevaisuuteen ja älykkääseen yhteiskuntaan. Science Fiction becomes reality.

Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä. Tarjoamme mielenkiintoisia urapolkuja, kannustamme jatkuvaan oppimiseen ja panostamme yhteisömme hyvinvointiin. Tule meille tekemään työtä, jolla on merkitystä muuttuvassa maailmassa!

Tutustu avoimiin tehtäviimme

HR Excellence in Research Logo

Tietoa hakijalle

Hakulomaketta ei voi tallentaa keskeneräisenä. Voit kuitenkin palata muokkaamaan ja täydentämään hakemustasi sen lähettämisen jälkeen aina hakuajan päättymiseen saakka. Saat linkin hakemuksesi muokkaamista varten sähköpostiisi, kun olet jättänyt hakemuksesi järjestelmään.

Sinulla on 6 tuntia aikaa työhakemuksesi täyttämiseen ennen aikakatkaisua.

Ohjeet työpaikkahakemuksen jättämiseen

Logo

Väitöskirjatutkija / projektitutkija Biodiversiteettimuutos

Oletko varma, että haluat peruuttaa tämän hakemuksen?

Muutoksia tallennetaan
Muutoksia tallennetaan
Tallennettu!