Väitöskirjatutkija tutkimaan elektroninsiirtomekanismeja fotosynteettisissä bakteereissa

Etsimme väitöskirjatutkijaa tutkimaan fotosynteettisten bakteerien elektroninsiirron säätelymekanismeja. Syano­bakteerit siirtävät valon vaikutuksesta fotosynteesistä peräisin olevia elektroneja solun ulkopuolelle – prosessia kutsutaan eksogeneesiksi. Tohtoriprojektin päätavoitteena on perustutkimus, jonka tarkoituksena on selvittää, miten fotosynteettiset bakteerit säätelevät elektroninsiirtoa solurajojensa yli molekyylitasolla. Lisäksi tutkimme, miten syanobakteerit sopeuttavat eksogeneesiä muuttuvissa ympäristöissä, kuten vuorokausirytmin vaikutuksesta, ja miten tätä tietoa voidaan hyödyntää kestävien bioteknologioiden kehittämisessä.

Tutkimus toteutetaan Turun yliopiston Bioteknologian laitoksen Molekulaarisen kasvibiologian yksikössä. Projektiin voi sisältyä lyhyitä tutkimusvierailuja ulkomaisiin laboratorioihin, kuten Freiburgin yliopistoon Saksassa. Malliorganismina toimii syanobakteeri Synechocystis sp. PCC 6803. Koulutamme valittavan henkilön käyttämään huipputason spektrofotometrisia menetelmiä fotosynteesin mittaamiseen, elektrokemiallisia menetelmiä eksogeneesin tutkimiseen, fluoresenssi- ja skannaavaa elektrokemiallista mikroskopiaa elektroninsiirron visualisointiin biofilmeissä ja paljon muuta.

Ohjaajana toimii tohtori Laura Wey, joka johtaa uutta Bioelectricity Group / Wey Group -tutkimusryhmää. Ryhmää rahoittavat Novo Nordisk -säätiön Emerging Investigator -apuraha ja Suomen Akatemian tutkijatohtorirahoitus. Wey Group tekee korkeatasoista kasvitieteellistä tutkimusta bioelektrisyydestä osana kansainvälistä ja monitieteistä verkostoa. Dr. Wey korostaa perustutkimuksen merkitystä globaalien haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen, ratkaisemisessa ja näkee fotosynteesin keskeisenä osana tätä prosessia.

Projektin verkkosivut: Bioelectricity in Plant Science
Dr. Weyn UTU-profiili: Laura Wey – UTU
Google Scholar -profiili: Laura Wey – Google Scholar

Haku alkaa ja päättyy

Etsimämme henkilö

Edellytämme

  • Maisterin tutkinto kasvitieteessä, molekyylibiologiassa, solubiologiassa, mikrobiologiassa, biokemiassa, biofysiikassa tai vastaavalla alalla (myös pian valmistuvat huomioidaan)
  • Aiempi kokemus biologisesta, biokemiallisesta tai biofysikaalisesta tutkimuksesta (esim. opinnäytetyö, harjoittelu, projektit)
  • Erinomainen englannin kielen taito (kirjallinen ja suullinen)

Eduksi katsotaan

  • Kokemus syanobakteerien tai levien viljelystä
  • Kokemus fotosynteesin mittaustekniikoista (spektroskopia, kaasunvaihto)
  • Mikroskopiatekniikoiden tuntemus
  • Molekyylibiologian ja geenieditoinnin taidot
  • Ohjelmointitaidot (esim. R)

Valitun henkilön tulee hakea tohtoriohjelmaan seuraavassa mahdollisessa haussa (kevät 2026). Lue lisää tohtoriohjelmista täältä.

Ennen opinto-oikeuden saamista tehtävänimike on projektitutkija. Jos valittu henkilö ei ole vielä saanut maisterin tutkintotodistusta, tehtävänimike on tutkimusavustaja.

Arvostamme yhteisöllisyyttä ja edistämme tasa-arvoa, monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta. Kannustammekin erilaisen taustan omaavia päteviä hakijoita hakemaan avoimia tehtäviämme.

Tarjoamme

  • Tieteellisesti kunnianhimoisen ja laadukkaan tutkimusprojektin
  • Monipuoliset koulutus- ja osaamisen kehittämismahdollisuudet
  • Pääsyn huipputason tutkimusinfrastruktuuriin (PHOTOSYN: https://sites.utu.fi/photosyn)
  • Kansainvälisen tutkimusyhteistyön ja verkostoitumismahdollisuudet
  • Mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhön ja urakehitykseen
  • Joustavat työjärjestelyt ja hyvä työ- ja yksityiselämän tasapaino
  • Työkulttuurin, joka korostaa saavutettavuutta ja tasa-arvoa
  • Dynaamisen ja innostavan tutkimusympäristön yhdessä maailman johtavista fotosynteesitutkimuksen yksiköistä

Lue lisää meistä Tervetuloa meille töihin -sivulta, jossa lisää siitä mitä yliopisto tarjoaa työntekijälleen.

Euroopan komissio on myöntänyt Turun yliopistolle oikeuden käyttää erinomaisen työnantajan HR Excellence in Research laatuleimaa merkkinä yliopiston sitoutumisesta tutkijoiden aseman ja työolosuhteiden jatkuvaan kehittämiseen Tutkijoiden eurooppalaisen peruskirjan tavoitteiden mukaisesti.

Palkkaus ja koeaika

Kyseessä on 3-vuotinen rahoitettu tohtorikoulutuspaikka, mahdollisella jatkolla. Työsuhteen aloitusajankohta on neuvoteltavissa, mutta toivomme aloitusta mahdollisimman pian 1.10.2025 jälkeen. Koeaika on kuusi kuukautta.

Palkka määräytyy yliopistojen työehtosopimuksen mukaan. Tehtävä kuuluu opetus- ja tutkimushenkilökuntaan ja palkka on alussa keskimäärin :

  • Tohtorikoulutettava tai projektitutkija: noin 2500–2600 €/kk
  • Tutkimusavustaja (ennen maisterin tutkintoa): noin 2280–2360 €/kk

Turku

Turku on historiallinen Suomen entinen pääkaupunki ja saariston ympäröimä yliopistokaupunki, jossa toimii kolme yliopistoa. Turun yliopisto on maailman johtavia fotosynteesitutkimuksen keskuksia ja isännöi säännöllisesti kansainvälisiä konferensseja, kuten EMA2024. Molekulaarisen kasvitieteen laboratoriot sijaitsevat BioCity-rakennuksessa Kupittaan kampuksella. Monet jatko-opiskelijat asuvat lähellä TYS:n opiskelijakylässä. Turun yliopisto on kansainvälinen ja monikulttuurinen työpaikka, jossa pääasiallinen työkieli on englanti.

Hakuohjeet

Lähetä seuraavat asiakirjat englanniksi sähköisen hakulomakkeen kautta:

  1. Motivaatiokirje (max 1 sivu)
  2. CV (max 2 sivua)
  3. Maisterin tutkintotodistus suomen- tai englanninkielisenä  tai opintorekisteriote ja arvio valmistumisajankohdasta
  4. Kolmen suosittelijan yhteystiedot (esim. ohjaajat, työpaikat – nimi, asema, sähköposti)

Lisätietoja:
PI Laura Wey: laura.wey(at)utu.fi
Hakuprosessiin liittyvät kysymykset: HR-asiantuntija Paula Luoma paula.luoma(at)utu.fi (lomalla 7.7.–31.7.2025)

 

Turun yliopisto

Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä. Tarjoamme mielenkiintoisia urapolkuja, kannustamme jatkuvaan oppimiseen ja panostamme yhteisömme hyvinvointiin. Tule meille tekemään työtä, jolla on merkitystä muuttuvassa maailmassa!

Tutustu avoimiin tehtäviimme

HR Excellence in Research Logo

Sähköposti: paula.luoma@utu.fi
Sijainti: Tykistökatu 4

Tietoa hakijalle

Hakulomaketta ei voi tallentaa keskeneräisenä. Voit kuitenkin palata muokkaamaan ja täydentämään hakemustasi sen lähettämisen jälkeen aina hakuajan päättymiseen saakka. Saat linkin hakemuksesi muokkaamista varten sähköpostiisi, kun olet jättänyt hakemuksesi järjestelmään.

Sinulla on 6 tuntia aikaa työhakemuksesi täyttämiseen ennen aikakatkaisua.

Ohjeet työpaikkahakemuksen jättämiseen

Logo

Väitöskirjatutkija tutkimaan elektroninsiirtomekanismeja fotosynteettisissä bakteereissa

Oletko varma, että haluat peruuttaa tämän hakemuksen?

Muutoksia tallennetaan
Muutoksia tallennetaan
Tallennettu!