Väitöskirjatutkijan/Projektitutkijan tehtävä Suomen ESO-keskuksessa

 

Suomen ESO-keskus (engl. Finnish Centre for Astrophysics with ESO, FINCA) hakee Turun yliopistoon sijoittuvaa väitöskirjatutkijaa/projektitutkijaa (super)kirkkaisiin, ympäröivän aineen kanssa vuorovaikuttaviin supernoviin liittyvää projektia varten. Tehtävän kesto on kolme vuotta alkaen huhti-heinäkuussa 2025 (tarkka aloitusajankohta sovittavissa).

Suomen ESO-keskus on kansallinen, yliopistojenvälinen tutkimusinstituutti, joka harjoittaa ja koordinoi korkeatasoista tähtitieteen eri alueiden tutkimusta Suomessa yhdessä Euroopan eteläisen observatorion (ESO) kanssa, edistää ESO:on liittyvää teknologista kehitystyötä, toimii välittäjänä suomalaisten tutkijoiden ja ESOn välillä, osallistuu tutkijakoulutukseen sekä edistää yliopistojen välistä yhteistyötä tähtitieteen alalla.

Tehtävänkuvaus

ESO-keskus hakee väitöskirjatutkijaa tähtitieteeseen kuuluvalle aikapohjaisen astrofysiikan alalle. Työ on osa Suomen Akatemian rahoittamaa projektia "Ambiguous Progenitors of Powerful Hydrogen-rich Supernovae" (APoPHiS), jota johtaa akatemiatutkija Tuomas Kangas. Tehtävään valittu henkilö tekee vastalöydettyjen erityisen kirkkaiden ja ns. superkirkkaiden vetypitoisten supernovien havaitsevaa tutkimusta. Tähän sisältyy tähtitieteellisten havaintojen tekeminen, valokäyrien ja spektrien analyysi, supernovapopulaation tutkiminen tilastollisilla menetelmillä sekä havaintojen vertaaminen teoreettisiin malleihin numeerisilla simulaatioilla. Tutkimus tehdään etupäässä ultravioletin, optisen ja infrapunavalon alueella. Siihen käytetään mm. ESO:n "Very Large Telescope" (VLT) -teleskooppia, Turun yliopiston osittain omistamaa yhteispohjoismaista NOT-teleskooppia ja uusia laitteita kuten ESO:n "Son of X-Shooter" (SOXS) -spektrografi.

Valittu hakija liittyy APoPHiS-projektiin, joka toteutetaan Turun yliopistossa osana Turun supernovaryhmää. Tämä ryhmä on nykyään yksi Euroopan tärkeitä aikapohjaisen astrofysiikan keskuksia. Siihen kuuluu useita tutkijoita ja jatko-opiskelijoita, jotka tutkivat supernovia ja muita ohimeneviä ilmiöitä. Projektin aikana hakija tekee yhteistyötä ryhmän jäsenten ja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa, ja hänellä on tilaisuus osallistua kansainvälisten supernovatutkimusryhmien toimintaan. Näitä ovat mm. SOXS-konsortio ja "NOT Unbiased Transient Survey" (NUTS), joista jälkimmäisessä Turun ryhmä on johtavassa osassa. Tehtävässä on mahdollisuus käydä konferensseissa ja tehdä tutkimusvierailuja, joissa on tilaisuus verkostoitua kansainvälisesti.

Tehtävä on määräaikainen ja päätarkoituksena on valmistella projektiin liittyvää väitöskirjaa. Väitöskirja toteutetaan Turun yliopiston EXACTUS-tohtoriohjelmassa. Hakijalla on myös erinomainen tilaisuus viettää vuosi La Palman saarella ja työskennellä NOT-teleskoopilla, missä hän saa tärkeää omakohtaista kokemusta teleskoopin käyttämisestä ja havaintojen teosta.

 

Haku alkaa ja päättyy

Etsimämme henkilö

Tehtävässä edellytetään maisterin tutkintoa, joka on suoritettu tähtitieteen, fysiikan, teoreettisen fysiikan tai jollakin muulla soveltuvalla alalla. Aiempi kokemus supernovatutkimuksesta tai havaitsevasta tähtitieteestä yleisesti sekä erinomainen opintorekisteriote katsotaan eduksi.

Tehtävien kelpoisuusvaatimuksista on säädetty Turun yliopiston johtosäännössä. Johtosäännön mukaan projektitutkijan/väitöskirjatutkijan tehtävään otettavalta edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa. Lisäksi väitöskirjatutkijalta edellytetään korkeakoulututkinnon suorittamisen yhteydessä tai muutoin osoitettua kykyä ja motivoitumista jatko-opintoihin ja tohtorin tutkinnon suorittamiseen tutkimussuunnitelman mukaisesti.

Väitöskirjatutkijan tehtävään haettaessa ylempi korkeakoulututkinto tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä. Tässä tehtävässä tulet hakemaan jatko-opiskeluoikeutta Turun Yliopistolta (alkaen syksystä 2025), joten huomioi, että sinun tulee täyttää paikan saamiseen liittyvät kriteerit. Kiinnitäthän huomiota erityisesti englannin kielen taitotason vaatimuksiin. Lisätietoja jatko-opinnoista ja hakukriteereistä: https://www.utu.fi/en/research/utugs/exactus

Arvostamme yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta työyhteisössämme. Kannustammekin päteviä hakijoita taustasta riippumatta hakemaan avoimia tehtäviämme.

Tarjoamme

Tarjoamme sinulle vastuullisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä sekä mahdollisuuden kehittää ammattiosaamistasi monipuolisessa toimintaympäristössä. Saat tueksi työhösi ammattitaitoisen ja innostavan tiimin. Huolehdimme työhyvinvoinnistasi ja arkesi toimivuudesta mm. joustavien työaikojen sekä hyvinvointipalvelujemme avulla. 

Lue lisää meistä Tervetuloa meille töihin -sivulta, jossa lisää siitä mitä yliopisto tarjoaa työntekijälleen.

Euroopan komissio on myöntänyt Turun yliopistolle oikeuden käyttää erinomaisen työnantajan HR Excellence in Research logoa merkkinä yliopiston sitoutumisesta tutkijoiden aseman ja työolosuhteiden jatkuvaan kehittämiseen Tutkijoiden eurooppalaisen peruskirjan tavoitteiden mukaisesti.

Palkkaus ja koeaika

Tehtävän palkkaus määräytyy yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstön palkkausjärjestelmän mukaisesti. Tässä tehtävässä aloittavan väitöskirjatutkijan/projektitutkijan palkka on aiemmasta kokemuksesta, osaamisesta ja/tai väitöskirjan vaiheesta riippuen noin 2450–2600 €/kk työsuhteen alkaessa. Palkasta neuvotellaan valittavan henkilön kanssa ennen työsopimuksen valmistelua.

Tehtävässä on 6 kuukauden koeaika.

Hakuohjeet

Jätäthän hakemuksesi yliopiston sähköisen rekrytointijärjestelmän kautta 14.2.2025 klo 16.00 (Europe/Helsinki) mennessä. Linkki hakulomakkeeseen on hakuilmoituksessa (”Hae tätä työpaikkaa”) www.utu.fi/tyopaikat.

Hakemukseen tulee liittää:

  • motivaatiokirje (max. 2 sivua)
  • CV (max. 2 sivua)
  • Kopio tutkintotodistuksesta
  • opintorekisteriote
  • muut mahdolliset valintaan vaikuttavat liitteet, esim. mahdollinen julkaisuluettelo

Muistathan liittää hakemukseesi kaikki edellä mainitut liitteet, sillä ne ovat tärkeitä hakemustasi arvioitaessa. Hakijat valitaan haastatteluihin hakemustensa perusteella.

Lisätietoja antaa

Lisätietoja tehtävästä antaa akatemiatutkija Tuomas Kangas.

Hakuprosessiin liittyviin kysymyksiin vastaa henkilöstöasiantuntija Saija Marjasto.

(Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse. Henkilökohtaiset osoitteet etunimi.sukunimi@utu.fi)

Suomen ESO-keskus

Suomen ESO-keskus harjoittaa ja koordinoi korkeatasoista tähtitieteen eri alueiden tutkimusta Suomessa yhdessä Euroopan eteläisen observatorion (ESO) kanssa sekä edistää ESO:on liittyvää teknologista kehitystyötä.

Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä. Tarjoamme mielenkiintoisia urapolkuja, kannustamme jatkuvaan oppimiseen ja panostamme yhteisömme hyvinvointiin. Tule meille tekemään työtä, jolla on merkitystä muuttuvassa maailmassa!

Tutustu avoimiin tehtäviimme

HR Excellence in Research Logo

Tietoa hakijalle

Hakulomaketta ei voi tallentaa keskeneräisenä. Voit kuitenkin palata muokkaamaan ja täydentämään hakemustasi sen lähettämisen jälkeen aina hakuajan päättymiseen saakka. Saat linkin hakemuksesi muokkaamista varten sähköpostiisi, kun olet jättänyt hakemuksesi järjestelmään.

Sinulla on 6 tuntia aikaa työhakemuksesi täyttämiseen ennen aikakatkaisua.

Ohjeet työpaikkahakemuksen jättämiseen

Logo

Väitöskirjatutkijan/Projektitutkijan tehtävä Suomen ESO-keskuksessa

Oletko varma, että haluat peruuttaa tämän hakemuksen?

Muutoksia tallennetaan
Muutoksia tallennetaan
Tallennettu!